3 aug. 2011

Rezervatia de zimbri "Neagra" din Bucsani-Dambovita

     Spre rusinea mea, n-am stiut ca la cativa kilometri de Târgoviste se afla cea mai mare rezervatie de zimbri din Romania, zimbraria Neagra, din cadrul Ocolului silvic Bucsani, judetul Dambovita, zimbrarie situata la mai putin de 70 de kilometri de Bucuresti.

     Asa ca mi-a luat inima in dinti, mi-am luat aparatul de fotografiat, mi-am luat si pustiul de 12 ani cu mine si mi-am facut curaj pentru drumul foarte luuuuuuung pe care urma sa-l parcurg, drum de vreo... 15-20 de kilometri. Mi s-a mai atras atentia ca daca vreau neaparat sa-mi distrug masina, acum este momentul sa ma razbun pe ea :).

     Fie ce-o fi, am luat-o spre Ploiesti, pe un drum ca-n palma, apoi, la o bifurcatie, am luat-o la dreapta spre comuna Bucsani. De aici, de la bifurcatie, drumul este extraordinar de prost, plin cu gropi mari, in care iti lasi usor cateva piese de pe la roti, bashca ai sanse destule sa modifici vizibil rotunjimile gratioase ale jantelor. Asa cum m-am chinuit sa gasesc Manastirea Mera de langa Focsani, la fel si aici: nu gasesti niciun indicator spre rezervatie.

     Asa ca, din aproape in aproape, intreband vreo 10-12 localnici reusesti s-o dibuiesti. Treci de comuna Bucsani si apoi cauti satul Ratoaia. Mai mergi prin Ratoaia cam 300-400 de metri si, dupa ce intrebi 2-3 localnici (unii habar nu au ca sub nasul lor se afla o rezervatie de zimbri...) ajungi la intrarea in padure. Candva, a existat un indicator aflat chiar aici, la intrare, insa sub influenta aburilor bahici a fost doborat cu brio, de picioare vajnice sau pumni foarte curajosi.

     Drumul prin padure este o adevarata splendoare si multi recomanda sa lasi masina la intrarea in padure si sa o iei pe jos, cale de 6 kilometri, pana la zimbrarie. Sa nu va fie teama in ceea ce priveste animalele salbatice, padurea este populata cu cerbi, caprioare si mistreti.

Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - intrarea in padure dinspre Ratoaia
Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - drumul prin padure
     In afara de mistreti (care, fie vorba intre noi, alearga foarte bine...), nu aveti de ce sa va faceti griji, antrenamentele de jogging facute prin parc sau la banda de alergat din sufragerie sau din living-room, va vor ajuta cu siguranta sa faceti fata cu brio grasanilor nesuferiti cu patru picioare :). Puteti face un picnic oriunde, am vazut destule poienite superbe.

     Daca aveti chef sa o strabateti cu masina, asa cum face toata lumea, aflati ca datorita masinilor de mare tonaj care cara busteni cu nemiluita, precum si a autocarelor, drumul s-a "bombat" la mijloc. Daca nu aveti scut la motor, nu mergeti pe mijlocul drumului, ci pe margini, stanga-dreapta, cu rotile din interior mergand chiar pe "dealul" aflat in mijlocul drumului, pentru a nu deteriora baia de ulei sau alte componente aflate sub masina.

     Nici eu nu am scut la Spark-ul meu, asa ca am facut un pic de echilibrism, dar asta este, acestea sunt conditiile de calatorie. De asemenea, drumul este ingust si cu greu pot trece doua masini una pe langa cealalta, sau o masina si o caruta. Cineva trebuie sa cedeze si sa se dea la o parte. Atentie si la un alt aspect: la iesirea din padure, drumul se va bifurca. O luati la dreapta.

     Cea mai buna perioada de vizita este dimineata, pe la ora 10, atunci când zimbrii vin sa mănance suplimentele de hrana (in timpul zilei mananca iarba, of course). Noi am ajuns acolo in jurul orei 11:30. Am oprit masina la intrarea in zimbrarie si imediat ne-a intampinat un tanar, pe nume Dan: "Ati ajuns la tanc! Trei dintre cei mai puternici masculi au venit la adapatoare."

Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - ingrijitorul Dan
Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - ingrijitorul Dan
     Rezervatia este uriasa, insa sclipeste de curatenie. Se primesc fonduri suficiente de la minister iar sumele obtinute din vizitele turistilor sunt neinsemnate, rezervatiei nefacandu-i-se destula publicitate. Nici infrastructura rutiera nu te imbie sa dai o fuga pana acolo, la un picnic in padure macar.

Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - aleea principala si tarcul zimbrilor
Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - aleea principala
     Am luat-o la pas prin zimbrarie apoi am scos aparatul de fotografiat. Cand sa dau sa fac prima poza, realizez ca am acumulatorii descarcati... Pustiul meu se jucase cu o seara inainte, incercandu-si talentele de viitor fotograf profesionist pe diverse naturi moarte (televizor si masini) sau vii (catel si pisica). Noroc cu telefonul mobil. De pe acum îmi cer scuze pentru calitatea fotografiilor, este vina mea ca nu am verificat aparatul de fotografiat inainte de a pleca de acasa.

     Intre noi si zimbri se afla un gard inalt de 2 metri, asa ca te afli intr-o oarecare siguranta. "Daca vor, astia pot sa faca praf gardul, insa sunt atat de fraieri incat nu-si dau seama ca pot face asta!" imi sopteste "ghidul".

Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - zimbri la adapatoare
Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - zimbri la adapatoare
     Prin fata noastra trece maiestuos un exemplar perfect, puternic, plesnind de sanatate, cu o inaltime de cel putin doi metri. "El este seful!" mi se sopteste din nou. Ceilalti doi masculi se dau usor la o parte.

Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - unul din cei trei zimbri
Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - unul din cei trei zimbri
     Seful isi apleaca capul in adapatoare insa nu bea apa. Sta neclintit, privindu-ne insistent, curios sa vada ce-i cu piticii asta trei (eu, pustiul meu si ingrijitorul). "Va ataca?", intreb. "Nu. Doar ne studiaza. Este teritoriul lui si vrea sa vada daca avem de gand sa-l incalcam. Teritoriul unui zimbru este de 5 hectare. Dar al astuia este peste tot, asa este de puternic."

     Zimbrul a disparut de pe teritoriul actual al Romaniei în secolul al 19-lea, datorita vanarii lui in exces dar si a scaderii drastice a fondului forestier, din cauza defrisarilor masive si a exportarii lemnului romanesc spre Austria, Ungaria, Germania si Rusia. Va este cunoscut scenariul? Seamana cumva cu cel din zilele noastre, vezi Verestoy Attila – doboratorul si exportatorul de copaci romanesti.

Rezervatia de zimbri Neagra Bucsan - Sunt cu ochii pe voi!
Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - "seful"
     În 1958, tara noastra a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervaţia de la Hateg. Daca nu stiati, sau daca stiati si v-ar face placere sa va aduc aminte, in Romania se afla 4 rezervatii de zimbri: Hateg (jud. Hunedoara), Bucsani (jud. Dambovita), Dragos Voda (jud. Neamt) şi Vama Buzaului (jud. Brasov).

     Zimbraria "Neagra" de la Bucsani s-a înfiintat în 1983, in vederea adaptarii acestui animal in zona padurilor de campie. Atunci au fost adusi 18 zimbri din tara, dar si câteva exemplare din Polonia, lasate libere pe un areal de 162 de hectare de padure si pasuni. Dupa 1995, scopul zimbrariei a fost de inmultire a speciei si de transfer al zimbrilor catre celelalte rezervatii din tara.

     România a demarat un program de repunere a zimbrului în libertate, pe model polonez. Rolul rezervatiei de la Bucsani este de a ajuta la înmultirea speciei. Zimbrii primesc aici multa hrana pentru a se putea dezvolta, iar apoi sunt transferati la Rezervatia "Dragos Voda" de la Vanatori-Neamt, unde au mai putina mancare la dispozitie, intentionandu-se punerea lor in libertate, pentru a învata sa si-o caute singuri în pădure. Pe timpul iernii vor fi hraniti de catre oameni.
Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani
Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani
     Momentan, in rezervatie se afla cam 30 de zimbri (numarul lor difera mai tot timpul), jumatate masculi, jumatate femele. In timpurile bune au fost si mai multi, insa datorita faptului ca se inmultesc foarte greu (o femela naste un pui la 2-3 ani) dar si a plecarii mai multor exemplare spre celelalte trei rezervatii din tara, numarul lor s-a imputinat.

     Cine nu a mai văzut un zimbru de aproape (nu in fotografii…), va fi în mod sigur impresionat de alura impozantă, chiar înfricosatoare a acestui animal nobil. Zimbrul este cel mai mare animal din Europa (este mai mare decat ursul). In captivitate traieste cam 25-28 de ani.

Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani
Zimbru matur
     La maturitate, dupa 7-8 ani, zimbrul cantareste aproape o tona, o tona si o suta de kilograme, iar femela în jur de patru, cinci, pana la 600 de kg. Corpul îi este acoperit de o blana maronie, aspra, care formeaza o coama pe mijlocul spatelui si o alta care-i atarna lunga pe gat, ca o barba.

     Desi e mai înalt decât omul si mai puternic decât un cerb, pentru a supravietui si a se înmulti are nevoie de fânul, cerealele, porumbul sau sfecla pe care le primeste de la îngrijitori, din luna octombrie pâna în luna aprilie. 

Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani
Zimbru
     Chiar daca traieste în captivitate, zimbrul este un animal mandru si sfios, caruia nu îi place sa se apropie prea mult de oameni. In paranteza fie spus, este atat de sfios incat istoria locului povesteste despre spintecarea in cateva secunde a unui biet cal, care facea aprovizionarea cu fân.

     Si inca ceva, chiar daca sunt asemanatori ca aspect, zimbrii nu sunt aceeasi specie cu bourii. Simbolul Moldovei este bourul si nu zimbrul.

     Zimbrul nu a fost niciodata domesticit, fiind exterminat în România si în întreaga Europa, prin vânatoarea excesiva. Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni si tarilor rusi.

     Ultimul zimbru aflat în salbaticie a fost ucis în Polonia în anul 1919, iar din lume în 1927, în Caucaz. În 1927 mai rămaseseră în lume mai putin de 50 de zimbri, toți aflati în grădini zoologice. Asa ca, dupa cel de-al doilea razboi mondial (dupa ce nemtii casapisera mai multi zimbri in Polonia), s-a luat decizia salvarii lor.

     Pentru cei care vor sa petreaca mai multe zile în natura, în apropierea zimbrilor, se poate închiria o cabana care are o capacitate de 12 locuri, aflata chiar langa rezervatie, pentru 600 de lei pe noapte (50 lei/persoana).

Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani - cabana
Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani - cabana
     Cu o saptamana inainte de venirea noastra, sosisera aici doua autocare cu elevi din Bucuresti. Cand am plecat de la zimbrarie, m-am intersectat cu o masina din Bucuresti. Deci turisti ar fi. Vizitatorii sosesc mai ales la sfarsit de saptamana, cand in cele trei zile, in medie, sosesc aici cam 70 de turisti.

Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani - foisorul
Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani - foisorul
     In afara neplacerii majore in ceea ce priveste drumul, aflat sub orice critica, merita efortul de a petrece o zi în mijlocul naturii, pentru admirarea acestor animale salbatice puternice sau pentru o iesire la picnic in apropierea rezervatiei.
Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani - la protap
Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani

Cum se ajunge aici:

     Dinspre Bucuresti: Buftea – Bilciuresti – Dobra. Intre Dobra si Baleni o luati la dreapta spre Marcesti si tineti drumul spre Ratoaia. Aici, la Ratoaia, intrebati satenii cum ajungeti la drumul prin padure spre rezervatia de zimbri.


     Dinspre Ploiesti: o luati pe drumul spre Targoviste (drumul este foarte bun), apoi Darmanesti – I.L. Caragiale – Mija – Adanca. La intrarea in Adanca, dupa ce coborati panta, chiar la capatul ei, in loc sa o luati la dreapta spre Targoviste, o luati la stanga spre Bucsani. Treceti de Bucsani, pana in satul Ratoaia. Aici, la Ratoaia, intrebati satenii cum ajungeti la drumul prin padure spre rezervatia de zimbri.

     Dinspre Targoviste: o luati pe unul din drumurile spre Ploiesti. Unul trece prin Sacuieni, celalalt trece prin Razvad. Daca veniti dinspre Sinaia, ocoliti pe la poalele Manastirii Dealu, traversati Razvadul si tineti drumul spre Ploiesti. In comuna Adanca, pana sa urcati panta, vedeti in partea dreapta (foarte din scurt!) indicatorul spre comuna Bucsani. Treceti de Bucsani, pana in satul Ratoaia. Aici, la Ratoaia, intrebati satenii cum ajungeti la drumul prin padure spre rezervatia de zimbri.

Taxe intrare:
- adulti 4 lei
- copii 2 lei

     Cabana ROMSILVA din rezervatie (3 stele), cu 12 locuri de cazare, poate fi închiriata cu 600 de lei pe noapte (50 lei/persoana).

     PS: inainte de plecare, Dan, tanarul ghid, ne-a deschis o usa si ne-a introdus intr-o camera spatioasa unde, ghiciti ce, se afla ditamai zimbrul impaiat! Bine, nu chiar ditamai, dar oricum era pe aproape.

Rezervatia de zimbri (zimbraria) Neagra Bucsani - zimbru impaiat
Rezervatia de zimbri Neagra Bucsani - zimbru impaiat
     Fusese omorat din greseala, din cauza unei supradoze de somnifer, asa ca, repede-repede l-au trimis la Hateg pentru impaiere si apoi l-au adus aici, pentru a-l privi noi mai indeaproape si pentru a ne alunga teama de acest animal imperial.

Sa aveti o zi impecabila!


Coordonate GPS 44°51'52"N 25°43'39"E

Surse folosite:


4 comentarii:

Cristina DUMITRU spunea...

Foarte interesant si multumim de postare! Nu stiam de aceasta rezervatie, dar de-acum este pe lista de calatorii, alaturi de celelalte mentionate de tine. O destinatie foarte buna de week-end, dar si pentru cei care vor sa faca turism cu o anumita tema: fotografii, animale salbatice si altele asemenea.

florinbad spunea...

Cristina, daca aveti chef sa dati o fuga pana acolo, urmariti macar sa fie trei zile fara ploaie, deoarece drumul prin padure ar putea fi mai greu de parcurs prin noroiul format in zilele ploioase. Apoi ar fi bine sa aveti o masina cu garda la sol mai inalta, pentru a nu se sparge baia de ulei. Eu, cu Sparkutul meu (noul Spark, nu cel vechi) m-am chinuit destul de mult ca in cei 6 kilometri sa nu-i ating burtica de caldaram.
Este important sa ajungeti intre orele 10:00-11:30 deoarece atunci zimbrii vin sa manance "suplimentele" (altceva in afara de fan uscat).

dumitra spunea...

aviz celor interesati de aventura de a ajunge la zimbrarie:
-soseaua pana acolo si drumul forestier, destul de lung, sunt foarte proaste, sa iti aloci multe ore ptr vizitare, chiar o zi, nu ore!?!;
-nu exista indicatoare de nici un fel, care sa te ajute sa ajungi la rezervatie;
florinbad are dreptate, trb sa ajungi intre orele 10-11.30 cand vin ei sa manance si sa masina cu garda sus, ca vei regreta mult timp aventura. noi am fost ieri, 11 sept.2011 si am inteles ca am fost norocosi ca am vazut un exemplar, ceilalti in rezervatie.Tipul de la rezervatie amabil dragut, cu bun simt la reprosurile si comentariile noastre...COMENTARII PTR UNDREA CU TURISMUL EI, care nu stie sa gestioneze si sa marcheze puncte turistice rare!?
ps: noi in final ne-am amuzat de aventura,de praf, de drum, de gps care era paralel...tot!

florinbad spunea...

Orice experienta este necesara, nu-i asa? Glumesc, bine ca v-ati intors sanatosi de acolo :)
Cat despre Udrea, cititi articolul meu despre Manastirea Mera si veti vedea cat de greu este sa gasesti in Romania un monument aflat sub protectia UNESCO...